Actueel

Bij teelt winterkoolzaad langere uitrijdperiode toegestaan

Ondernemers mogen tot en met 31 augustus drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib uitrijden op grond waarop zij uiterlijk op 31 augustus winterkoolzaad telen. De winterkoolzaad wordt in het jaar daarop geoogst.

Waarom is er een langere uitrijdperiode?

Meststoffen die niet door gewassen worden opgenomen, komen terecht in de bodem en in het water. Dit belast het milieu. Bij winterkoolzaad en groenbemesters is het risico op uitspoeling van nitraat in de bodem en in het water minder groot. Voor alle andere gewassen is het risico op uitspoeling groter en geldt vanaf dit jaar de regel dat op bouwland alleen tot 1 augustus mest mag worden uitgereden.

Hoe lang duurt de vrijstelling en wanneer gaat hij in?

Het is in eerste instantie een tijdelijke vrijstelling tot 1 januari 2014. Het is de bedoeling dat de vrijstelling voor winterkoolzaad na die tijd opgenomen wordt in het Besluit Gebruik Meststoffen. De vrijstelling is nog niet gepubliceerd in de Staatscourant en is daardoor nog niet definitief. Het is mogelijk dat er nog wijzigingen komen. De publicatiedatum zal na 1 augustus liggen. De vrijstelling zal dan met terugwerkende kracht ingaan op 1 augustus 2012. Dit betekent dat de vrijstelling voor winterkoolzaad dit jaar al geldt.

Bron: LNV Loket

Beginnende imkers krijgen ondersteuning van koolzaadtelers


Er veel belangstelling om een imkercursus te gaan volgen. Colzaco, Verstegen Spices & Sauces uit Rotterdam, Het Foodatelier uit Enschede en de Rabobank Salland hebben een donatie gedaan aan de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De donatie wordt gebruikt om beginnende cursisten die de imkercursus gaan volgen een steuntje in de rug te geven. Cursisten krijgen een 6-raamskast waarmee zij een klein eigen volkje bijen kunnen gaan houden.

Jan Dommerholt, voorzitter van de NBV zal zondag 29 april om 15.30 uur de eerste 6-raamkast aanbieden aan een cursist van de afdeling Deventer. Dit zal plaatsvinden bij het bloeiende koolzaadveld van koolzaadteler Antoon kleverkamp, Raalterweg 12, Schalkhaar, waar ook de imkercursus gegeven wordt.

De situatie van de bijenstand en de aandacht hiervoor hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen zich aanmelden voor een cursus bijen houden. Bijen leveren een onmisbare
bijdrage aan de voedselkringloop!

De bijenvolken vliegen graag op het koolzaad om voedsel op te halen, en dit zorgt mede voor een betere bevruchting van het koolzaadgewas. Zo is er sprake van een natuurlijke win-win situatie.

Coöperatieve Koolzaadvereniging Colzaco is een vereniging van 120 koolzaadboeren uit Oost-Nederland. Inmiddels staan al bij veel koolzaadvelden bijenkasten. De belangstelling van imkers voor het koolzaad is groot, hetgeen blijkt uit de verzoeken voor adressen van koolzaadtelers waar de bijenkasten mogen staan.

Door deze bijdrage aan de cursisten willen de donateurs hun betrokkenheid tonen voor een goede bijenstand in Nederland.

Burger bezoekt boer!

Op 22 april organiseert LTO-Salland een fietstocht langs verschillende agrarische bedrijven. Een van de deelnemende bedrijven is koolzaadteler Antoon Kleverkamp. Bij Antoon in Schalkhaar kunt u alles te weten komen over de teelt van koolzaad en het persen van de koolzaad tot koolzaadolie! Daarnaast worden er verse pannenkoeken gebakken in koolzaad, dus komt u zeker langs om te proeven! U bent van harte welkom om een indruk te krijgen van wat er allemaal op het platteland gebeurt! Bij alle deelnemende bedrijven kunt u de auto parkeren, en de tocht per fiets vervolgen.